Er zijn een paar van die trends uit de jaren '90 en '00 die je kan linken aan provocerend en controversieel, maar niets doet zoveel stof opwaaien als de tramp stamp, in het Nederland ook wel aarsgewei (why?!) genoemd. Alles lijkt erop dat de trend, die ooit ontstond op de onderrug van Britney Spears, Nicole Richie en Christina Aguilera, terugkeert.

De tramp stamp trend, uitgelegd

You hated it or you loved it: de tramp stamp. Niet eerder wist een tattoo zo de meningen te verdelen. Aan de ene kant werd het gezien als sexy en een teken van vrouwelijke kracht. Aan de andere kant werd het gezien als trashy.

Welk team je ook bent, de iconische tattoo-trend heeft zijn stempel gedrukt op de beauty- en modetrends uit de zero's. Nu keert hij dankzij Generatie Z terug boven de low rise jeans.

instagramView full post on Instagram


Wie door TikTok scrolt, kan er eigenlijk al niet meer om heen. Steeds meer Gen-Z influencers hebben in de afgelopen maanden een tatoeage laten zetten net boven hun bilspleet. Ze vloggen over het tattoo-proces en delen de reden achter de keuze om een 'aarsgewei' te nemen.

Tatoeëerder Slyvie Pyne zegt hierover tegen Hypebae: 'Ik denk dat de nieuwe generatie de tramp stamp met trots en een knipoog naar het verleden draagt. Ze doen het met een leuke en creatieve twist – van simpele vlinders tot gewaagde botanische elementen.'

Sterker nog, ze geven hun eigen draai aan de stamp door kleurrijke inkt toe te voegen aan de traditionele opvallende zwarte tekst-, vlinder- en hartontwerpen. Ze kiezen ook voor kleinere 'barely there'-ontwerpen of nauwelijks zichtbare woorden voor een extra gevoel van mystiek.

Waar komt de naam tramp stamp vandaan?

Net als bij veel andere onderwerpen is Generatie Z niet bang om openlijk hun mening te geven over de tatoeage-trend. Ze vragen zich op TikTok vooral af waarom deze specifieke tattoo als een 'tramp stamp' wordt bestempeld.

Een beetje graven in de geschiedenis van vrouwen geeft antwoord. De term tramp stamp komt doordat vrouwen met een dergelijke tattoo werden geseksualiseerd, als trashy werden gezien en dus een denigrerend label kregen. Typisch.

We zijn blij dat de nieuwe generatie tattoo-liefhebbers zich uitspreken tegen de verouderde stigma's ervan. Gelukkig hebben vrouwen steeds meer autonomie over hun lichaam. Hoewel de verandering langzaam gaat, bewegen we ons naar een veel meer accepterende ruimte waarin we zelf kiezen wat we laten tatoeëren – zonder gêne of spijt.

Free the tramp stamp!